'Zinvol straffen'

-Teamtraining Basisonderwijs

Straf. Sancties. Consequenties. Het zijn van die woorden waar we allemaal wat van vinden en waar we als het kan liever bij weg blijven.

Op de PABO heb ik best wat geleerd, maar niets over deze onderwerpen. Toen ik les ging geven, kwam ik ineens in situaties terecht waarin ik heel eerlijk gezegd handelingsverlegen was wat betreft ‘straffen’. Want daar hadden we het op de PABO niet over gehad.

Maar wat is straffen eigenlijk? Waarom doen we het? En werkt het eigenlijk wel?

Deze training heb ik ‘Zinvol straffen’ genoemd, puur omdat ik weet dat deze titel de aandacht trekt. Persoonlijk blijf ik liever weg bij het woord ‘straffen’. Ik noem het liever bewust opvoeden. Want dat is wat je eigenlijk doet, als je er goed naar kijkt. Alleen hebben we er veel te weinig over nagedacht en doen we vaak maar wat. En is het dus niet bewust. Wie grijpt er niet wel eens naar ‘Blijf jij maar binnen deze pauze’? Waarschijnlijk voel je ergens onbewust dat het helemaal niets toevoegt om dit te doen, maar dan heb je in ieder geval een signaal afgegeven. Of het ook het juiste signaal is, is dus maar de vraag.

In deze training gaan we samen de diepte in over dit onderwerp. We gaan kijken waarom we straffen. Waarom hebben we het nodig en heeft het effect? Of kan het ook anders? Alles ontstaat vanuit visie. Vanuit visie kan je er handelingen aan koppelen. Dus… ‘Wat is jullie visie op straffen?’ Of beter gezegd: ‘Wat is jullie visie op opvoeden?’

Er zit een mooie lijn in deze training. De binnenkomer zorgde gelijk voor een heel mooi gesprek tussen de teamleden. Je voelt daarin goed aan wat nodig is en stuurt dit ook de goede richting in. Je koppelt steeds relevante theorie aan de praktijk. Je kijkt samen welke actie er vervolgens nodig is, om stappen te kunnen zetten. De vragen die je stelt komen bij iedereen binnen en je raakt daarmee de juiste kern binnen het team. Grote complimenten hoe jij deze middag begeleid hebt!

Annelies Dijkstra, directeur Obs De Lamer – Oldelamer

Wie zijn jullie?

Deze training is voor teams die eerlijk en kritisch naar zichzelf durven kijken en die openstaan voor een nieuwe kijk op dit onderwerp. 

Belangrijk is dat er al een duidelijke visie is binnen het team en de school wat betreft  ‘Zo doen we het hier met elkaar’. Is deze er nog niet, dan is dat de eerste stap voor we met deze training bezig kunnen. Hiervoor kunnen jullie de training ‘Samen staan we sterk’ volgen.

Jullie zijn een team dat weet dat het over deze lagen moet gaan, wil je tot goed onderwijs komen. Jullie zetten het kind en welbevinden op één, omdat juist dán het onderwijs veel beter kan landen. Jullie snappen de kern van burgerschapsonderwijs en weten waar dit écht over gaat: samen leren leven met alles wat daarbij komt kijken. En als je wilt samenleven, is het heel belangrijk dat je naar jezelf leert kijken. ‘Wie ben ik?’ en ‘Hoe kan ik mijn steentje bijdragen in deze samenleving?’ zouden de belangrijkste vragen in ons leven moeten zijn.

Na deze training:

Na deze training hebben jullie een visie op ‘straffen’ ontwikkeld, of beter gezegd een visie op zinvol opvoeden.

“Je geeft fijne trainingen. Het voelt als een goede besteding van onze tijd”

Team Cbs De Oanrin – Twijzel

Alles op een rij:

 

Tijdsduur training: 3 uur

Kosten training: 750 euro (geen BTW verschuldigd)

Locatie: Bij jullie op school of op een mooie locatie in Noord Nederland (dan komen er extra kosten bij)

Voorafgaand aan de training hebben we een kennismakingsgesprek waarin we samen kijken of deze training geschikt is voor jullie team.

Deze training is ook onderdeel van het traject ‘Eigen-wijs onderwijs: de diepte in om verdiept les te kunnen geven’

 

Veel gestelde vragen:

Kan het niet in een training van 1,5 uur of in een vergadering na schooltijd?
Nee, dat kan niet. Als jullie ‘het er even bij willen doen’, zijn wij geen match. Ik werk alleen nog met teams die weten wat de meerwaarde is om hier in te investeren. Die weten dat ze hier op lange termijn het meeste rendement uithalen. Voor zichzelf, voor het team en vooral voor de kinderen en het onderwijs.

Ja maar Mariecke, tegenwoordig volgt iedereen online cursussen.. Ja dat weet ik. Maar ik weet uit ervaring dat ervaringsgericht leren en bezig zijn vaak de meeste impact heeft. Dit, omdat je niet alleen met je hoofd theorie opneemt, maar het hele lichaam aan de slag gaat. Dan beklijft iets pas echt. Dan heb je het doorleefd. En kan je het veel beter gaan toepassen bij jezelf én de ander.