‘Samen staan we sterk’

– Teamtraining

Visie: het is zo’n woord in onderwijsland waar veel leerkrachten een allergie op hebben. En toch is het precies waar het over moet gaan. Alles start met visie. Maar dan wel een bezielde.

Sommige teams hebben de mooiste visie met tekst en uitleg in hun schoolgids en op hun website staan, maar bij sommige teams zijn het slechts mooie woorden. Omdat het moet van de inspectie. Kunnen we een vinkje zetten. En dan snel weer door. Want er moet nog zoveel meer. Of teams hebben al jaren een visie, ooit gemaakt, maar inmiddels zijn er zoveel nieuwe mensen in het team gekomen, die eigenlijk geen weet hebben van die visie. Kortom, het is vaak een buitenkant verhaal, zonder bezielde inhoud.

Zonder bezielde visie komt er ruis in de onderstromen. Kinderen gaan spiegelen dat jullie intern geen duidelijke gezamenlijke visie hebben. Jullie doen met de beste bedoelingen van alles, maar elke keer ontstaat er toch gedoe. En dat betekent werk aan de winkel. Niet voor de kinderen, maar voor jullie. Want we weten allemaal: als we allemaal weten hoe we het willen èn we handelen hier ook allemaal ook naar, dan geeft dat rust.

Tijdens deze training gaan we aan de slag met jullie visie. Vanuit een holistische aanpak werken we in deze training toe naar een aantal concrete basisregels. Vervolgens kijken we hoe jullie deze regels stevig gaan neerzetten èn.. hoe we de regels blijvend kunnen borgen.

“Mariecke verzorgt de trainingen aan het team op maat, ze voelt goed aan en weet wat nodig is in de fasen van een proces. Ze heeft tijd voor inbreng van het team en geeft daarbij aan welke keuzes er zijn. Dit onderbouwd ze met relevante en praktische (onderwijs) theorie”

 Team Obs De Lamer, Oldelamer

Wie zijn jullie?

Deze training is voor teams die eerlijk en kritisch naar zichzelf durven kijken en die écht iets neer willen zetten. Jullie durven te investeren in dat waar het echt over gaat. Jullie zijn een team dat denkt in ‘Ja en..’ ipv ‘Ja maar..’ 

Jullie zijn een team dat weet dat het over deze lagen moet gaan, wil je tot goed onderwijs komen. Jullie zetten het kind en welbevinden op één, omdat juist dán het onderwijs veel beter kan landen. Jullie snappen de kern van burgerschapsonderwijs en weten waar dit écht over gaat: samen leren leven met alles wat daarbij komt kijken. En als je wilt samenleven, is het heel belangrijk dat je naar jezelf leert kijken. ‘Wie ben ik?’ en ‘Hoe kan ik mijn steentje bijdragen in deze samenleving?’ zouden de belangrijkste vragen in ons leven moeten zijn.

Na deze training:

Na deze training hebben jullie een aantal concrete basisregels opgesteld met elkaar. Jullie weten hoe jullie deze regels stevig gaan neerzetten en hoe jullie de regels blijvend kunnen borgen.

Mariecke gaf een teamtraining voor ons jonge team van de Vakantieschool vol starters en lio-ers. Het was indrukwekkend dat er in de pauze genoemd werd dat ze juist deze input zo gemist hebben op de PABO”

Judith Mulder, Coördinator Vakantieschool Leeuwarden

Alles op een rij:

 

Tijdsduur training: 3 uur

Kosten training: 750 euro (Geen BTW verschuldigd)

Locatie: Bij jullie op school of op een mooie locatie in Noord Nederland (dan komen er extra kosten bij)

Voorafgaand aan de training hebben we een kennismakingsgesprek waarin we samen kijken of deze training geschikt is voor jullie team.

Het vervolg op deze training is ‘Zinvol straffen’

Deze training is ook onderdeel van het traject ‘Eigen-wijs onderwijs: de diepte in om verdiept les te kunnen geven’

 

Veel gestelde vragen:

Kan het niet in een training van 1,5 uur of in een vergadering na schooltijd?
Nee, dat kan niet. Als jullie ‘het er even bij willen doen’, zijn wij geen match. Ik werk alleen nog met teams die weten wat de meerwaarde is om hier in te investeren. Die weten dat ze hier op lange termijn het meeste rendement uithalen. Voor zichzelf, voor het team en vooral voor de kinderen en het onderwijs.

Ja maar Mariecke, tegenwoordig volgt iedereen online cursussen..  Ja dat weet ik. Maar ik weet uit ervaring dat ervaringsgericht leren en bezig zijn vaak de meeste impact heeft. Dit, omdat je niet alleen met je hoofd theorie opneemt, maar het hele lichaam aan de slag gaat. Dan beklijft iets pas echt. Dan heb je het doorleefd. En kan je het veel beter gaan toepassen bij jezelf én de ander.