'Communiceren kan je leren'

-Teamtraining basisonderwijs

Communicatie. We weten allemaal hoe belangrijk het is dat dit op een goede manier gaat en gek genoeg hebben de meesten van ons er op de basisschool veel te weinig over geleerd. Want wat is dan ‘goede communicatie’? Hoe doe je dat?

In deze basistraining over ‘Geweldloze communicatie’ gaan we kijken naar wat deze vorm van communicatie inhoudt. Want zonder dat we het vaak door hebben is onze communicatie meestal gewelddadig. Maar omdat iedereen niet beter weet dan dat dit normale communicatie is, horen we het niet meer.

Het is goed om bewustwording te krijgen op onze communicatie. Naast werken vanuit ons hart is het ook zo belangrijk om te spreken vanuit ons hart. En dat kan met geweldloze communicatie. Met gewelddadige communicatie ga je uit verbinding. Met geweldloze communicatie blijf je in verbinding. En we weten allemaal dat juist vanuit verbinding een goede relatie kan ontstaan. En vanuit relatie, een goed welbevinden en een veilige fundering kan er goed onderwijs gegeven worden.

Tijdens deze training kijken we naar de basisprincipes van Geweldloze communicatie. Wat houdt het in, hoe werkt het en wat is er voor nodig om het te doen? We kijken naar de theorie en koppelen deze aan onszelf en onszelf als leerkracht. Het is een training van ervaringsgericht leren, waar vele kwartjes zullen vallen en er bewustzijn komt op hoe precies communicatie eigenlijk komt. Het verrijkt je als mens, als leerkracht en als team. Een prachtige win-win voor iedereen!

Mariecke heeft een luisterend oor, is begripvol, meedenkend, behulpzaam, betrokken en geduldig. Ze is inspirerend wat betreft de manier van kijken naar bepaalde dingen en werkt aan bewustwording bij leerkrachten.”

 Team Obs De Lamer, Oldelamer

Wie zijn jullie?

Deze training is voor teams die eerlijk en kritisch naar zichzelf durven kijken en die openstaan voor een nieuwe kijk op dit onderwerp. 

Jullie zijn een team dat weet dat het over deze lagen moet gaan, wil je tot goed onderwijs komen. Jullie zetten het kind en welbevinden op één, omdat juist dán het onderwijs veel beter kan landen. Jullie snappen dat communicatie hier een wezenlijk onderdeel van is. 

Na deze training:

Weten jullie wat de basisprincipes van Geweldloze communicatie zijn. Je hebt inzicht gekregen in wat geweldloze communicatie inhoudt, hoe het werkt en wat er voor nodig is om het te kunnen doen.

“Mariecke weet wat er speelt in de school en heeft oog en oor voor iedereen; leerkrachten maar ook leerlingen. Ze houdt je een spiegel voor en kan je nieuwe inzichten geven, erg waardevol! “

Anita de Vries, directeur Obs Boekhorst Oosterwolde

Alles op een rij:

Tijdsduur training: 3 uur

Kosten training: 750 euro (geen BTW verschuldigd)

Locatie: Bij jullie op school of op een mooie locatie in Noord Nederland (dan komen er extra kosten bij)

Voorafgaand aan de training hebben we een kennismakingsgesprek waarin we samen kijken of deze training geschikt is voor jullie team.

Deze training is ook onderdeel van het traject ‘Eigen-wijs onderwijs: de diepte in om verdiept les te kunnen geven’

 

Veel gestelde vragen:

Kan het niet in een training van 1,5 uur of in een vergadering na schooltijd?
Nee, dat kan niet. Als jullie ‘het er even bij willen doen’, zijn wij geen match. Ik werk alleen nog met teams die weten wat de meerwaarde is om hier in te investeren. Die weten dat ze hier op lange termijn het meeste rendement uithalen. Voor zichzelf, voor het team en vooral voor de kinderen en het onderwijs.

Ja maar Mariecke, tegenwoordig volgt iedereen online cursussen..
Ja dat weet ik. Maar ik weet uit ervaring dat ervaringsgericht leren en bezig zijn vaak de meeste impact heeft. Dit, omdat je niet alleen met je hoofd theorie opneemt, maar het hele lichaam aan de slag gaat. Dan beklijft iets pas echt. Dan heb je het doorleefd. En kan je het veel beter gaan toepassen bij jezelf én de ander.