'Wat er ook speelt in het land, laat het vooral de kinderen zijn'

Loesje

Ik ben Mariecke. Vrouw, vriendin, moeder, dochter en zoveel meer. Van oorsprong leerkracht en tegenwoordig begeleid ik leerkrachten en leerkrachtenteams. Om het onderwijs mooier te maken. De wereld te kleuren. En de kinderen hier een fijne en zachte start te geven, zodat zij dit straks kunnen voortzetten.

Het onderwijssysteem dat er nu is, is niet meer van deze tijd. Het is ooit zo opgezet, in een tijd waar alles anders was. Toen diende het misschien, nu niet meer. Maar een onderwijssysteem zo groot en log als het is en ook nog gekoppeld aan de overheid, verander je niet zomaar. De verandering buiten jezelf is veel moeilijker te maken, dan verandering van binnen uit.

Verandering van binnen naar buiten. Dat is de echte verandering. Jaren geleden startte ik met mijn transformatie van binnen naar buiten. Een reis met vele inzichten, hobbels, gaten, enorme diepe ravijnen en zeker ook bultjes, bergen en hele hoge toppen met geweldig uitzicht. Als je alles durft aan te kijken en aan te gaan, kan er echte transformatie plaatsvinden. Ik geloof dat wij die verantwoordelijkheid te nemen hebben. Willen we écht iets veranderen, dan zullen we zelf de verandering moeten zijn. Want dan, dan kan er ook transformatie in het onderwijs plaatsvinden. Van binnen naar buiten. Dan is die bezield. Als wij ‘aan staan’ en van binnen naar buiten gaan bewegen, volgt ook de rest. Gandhi zei al: ‘Be the change you want to see in the world’. So lets do it!

En ja, dat betekent dat je wat aangaat.

Als je ‘aan wilt gaan’, ga je wat aan! Er gaan dingen gebeuren. Maar ik had geen keuze meer. Ik vond in die tijd heel veel van alles en iedereen en stiekem wist ik dat ik het bij mezelf moest gaan zoeken. Be the change you want to see in the world. Be the change voor het onderwijs. Zodat we met z’n allen de reis van hoofd naar hart kunnen gaan maken. En laat dan het feestje maar beginnen.

“De vragen die je stelt komen bij iedereen binnen en je raakt daarmee de juiste kern binnen het team. Grote complimenten hoe jij deze middag begeleid hebt!”

Annelies Dijkstra, directeur Obs De Lamer – Oldelamer

Jarenlang werkte ik als leerkracht en was ik jouw collega.

Maar oh, wat miste ik de diepgang. Input, informatie en cursussen over dat waar het voor mij werkelijk over gaat. Bezielde onderwerpen zoals gedrag, zelfontwikkeling en een holistische kijk op het onderwijs. Juist die dingen die nodig zijn, om te kunnen veranderen met z’n allen. Op deze manier draag ik mijn steentje bij. Op deze manier breng ik het vuur in. Het vuur van transformatie. Omdat we wel klaar zijn met het oude. Met de zwaarte en alle dichte deuren. Het kan namelijk zoveel lichter en leuker. Dus… Doe je mee? Alle kleuren van de regenboog inbrengen. En dan een beetje binnen- en vooral ook buiten de lijntjes gaan leren kleuren.

Ik werk vanuit wederzijds respect, vertrouwen en gelijkwaardigheid. Ik kan alleen maar zeggen: ‘Gun jezelf en de kinderen de kans op groei’. Als je jouw proces aan gaat, leer je de kinderen namelijk iets heel waardevols: dat je altijd mag blijven groeien en dat het ok is dat je dat samen met iemand doet. En dat als je idealen hebt, dat je daar voor mag gaan staan. Deze lessen zien ze misschien niet letterlijk, maar kinderen voelen alles, dus onbewust en dus innerlijk krijgen ze deze lessen mee. En dat zijn levenslessen die niemand ze meer afneemt en die jij ze hebt meegegeven. Alleen hierdoor al verandert het onderwijs. Omdat jíj verandert. Omdat jij stappen zet.