Verlangzamen

Zomervakantie in het onderwijs. Toen ik nog voor de klas stond, keek ik altijd reikhalzend uit naar de vakantie. Het hele schooljaar door liep ik eigenlijk in de min en deed steeds meer op wilskracht. Want ik redde heus elk schooljaar wel. Ik kon heel lang, heel veel dragen. Er voor de ander zijn. Alle ballen hoog houden. In de zomervakantie tankte ik bij en daarna ging ik er weer een schooljaar vol voor. Zelfde verhaal, zelfde cyclus.

Herkenbaar? Inmiddels ben ik er achter waarom ik altijd deed wat ik deed elk schooljaar. Mijn gedrag kwam ik achter, heb ik ontwikkeld in mijn jeugd. Het was mijn eerste natuur geworden. Of het natuurlijk gedrag was, was natuurlijk de vraag. Want in onze jeugd ontwikkelen we allemaal gedrag dat op dát moment nodig is. Later in je leven dient het vaak niet meer. Zit het je in de weg of werkt het je zelfs tegen.

Na een aantal schooljaren steeds weer op mijn tenen lopen, startte ik een nieuw schooljaar en ineens wilde het niet meer. Mijn lijf zei stop. Ik wist toen, dat ik diep naar binnen mocht gaan. Codes kraken. Ik ging op onderzoek waarom ik steeds deed wat ik deed. Waarom ik elk schooljaar steeds op hetzelfde punt uitkwam. Ik kreeg helder welk gedrag ik vroeger in mijn jeugd heb moeten ontwikkelen. Daardoor kon ik andere stappen gaan zetten en leerde ik steeds beter verlangzamen, loslaten én mezelf op 1 zetten. Want pas als je goed voor jezelf zorgt, kan je echt goed voor de ander zorgen en met aandacht bij de ander zijn. Wil je verandering, dan zal je bij jezelf moeten beginnen.

Veel leerkrachten zijn kampioen in heel veel dragen. Heel veel ballen hooghouden. Heel veel voor de ander doen. En zetten zichzelf vaak niet op één. Ze lopen op hun tenen, niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze zo’n groot hart hebben.

Wil jij ook meer inzicht in jouw gedrag en waarom je doet zoals je doet? Zodat je volgend schooljaar misschien eens wat minder ballen in de lucht gaat houden. Zodat alles niet meer zo perfect hoeft en je meer kan ontspannen en in het moment kan zijn. En meer durft te spelen en de boel de boel laat. Dat zou toch lekker zijn? Als jij leert verlangzamen, kunnen de kinderen dat weer van jou leren.

Tijdens de training ‘Leren kijken onder water’ gaan we terug naar jouw jeugd en daar verkennen we wat er ten grondslag ligt aan jouw gedrag. Ook gaan we tijdens deze training verlangzamen. Omdat dat is, wat heel veel leerkrachten nodig hebben, maar vooral ook verdienen. Even helemaal niks. Gewoon, omdat het kan.

Kom je ook? Kijk bij mijn aanbod voor alle info over de training.