Missie. Het is zo’n woord in het basisonderwijs. Ik had er altijd een trigger op. Een allergie wordt dat ook wel genoemd. Ik tunede uit tijdens vergaderingen over dit onderwerp. Nu weet ik waarom. Leuk om het te hebben over een missie, maar wat als je er vervolgens niets mee kan? Het raakte elke keer verdriet aan over hoe ver het onderwijs bij de kinderen is weg geraakt. En bij ons als leerkracht dus. Wij als leerkracht willen wel, maar het onderwijs is zo doorgeslagen in hoofdzaken. En dat is een interessant woord: De hoofdzaak van het onderwijs zou niet het hoofd moeten zijn, maar de hoofdzaak zou het hart moeten zijn. Het zou dus geen hoofdzaak, maar een hartzaak moeten zijn. Vanuit het hart ontstaat tenslotte alles. Als je hart klopt, leef je. Als je hart klopt, stroomt je bloed. Als je hart klopt, klopt de rest. Helaas is het onderwijs gedurende de afgelopen decennia gaan wonen in het hoofd. Het gaat vooral over presteren, opbrengsten en het kind klaarstomen voor de maatschappij. We zijn vreselijk geconditioneerd geraakt. Maar wat nou als het eigenlijk andersom beter werkt? Als we niet gaan kijken hoe we het kind kunnen vormen naar deze maatschappij, maar gaan kijken hoe we deze kinderen zo dicht mogelijk bij hun essentie kunnen houden, zodát de wereld ook daadwerkelijk eens kan gaan veranderen. En wát is daar dan allemaal voor nodig? Als ik mezelf deze vraag stel, ontploft m’n hoofd soms. Mijn hoofd wil graag de antwoorden geven, maar ze liggen hier niet. Ze liggen in ons hart. In onze ziel en in ons lichaam. De uitdaging in dit vraagstuk zit ‘m in het benaderen vanuit lichtheid. Niet vanuit de zwaarte. Die kennen we wel. De ‘Ja maren’. Het gaat over samen zoeken naar de mogelijkheden, niet naar de bezwaren. Alle ‘maren’ zitten in ons hoofd. Alle mogelijkheden in ons hart. Laten we allemaal eens wat vaker ‘naar binnen gaan’ en daar naar antwoorden zoeken en vinden. Met een bakje popcorn erbij. Gewoon, omdat het kan. Omdat je dan beide doet: vanuit een open kritische houding zoeken en vinden mét een vleugje humor en lichtheid. Zoek en vind je met me mee?